-
Eureka! Edmond Hustinx!
een tentoonstelling over deze Maastrichtse uitvinder en pionier in duurzaamheid
Bureau Europa
30.09-12.11 2023
Op initiatief van Sociaal Historisch Centrum voor Limburg is de Edmond Hustinx Stichting te gast bij Bureau Europa met een tentoonstelling over haar naamgever en oprichter. De Maastrichtse zeepfabrikant en kunstmecenas staat te boek als een gedreven uitvinder met maar liefst 1116 ideeën en patenten op zijn naam, waaronder veel productiemethoden die afvalstoffen hergebruikten. De rol van Hustinx als een pionier in duurzaamheid wordt in Eureka! Edmond Hustinx! met archiefstukken, foto’s, film- en audiodocumentatie geschetst en maakt deel uit van de Maand van de Geschiedenis 2024, met als motto “Eureka! Ontdek gisteren, begrijp vandaag.”.
.
Edmond Hustinx (1898-1984) leek in de wieg gelegd voor een wetenschappelijke carrière, maar de Eerste Wereld Oorlog dwarsboomde die plannen. Afgesloten van afzetmarkt en grondstoffen raakte de Maastrichtse zeepfabriek van vader Hustinx in moeilijkheden; de jonge Edmond staakte zijn studie om te helpen in het bedrijf. Hier bleek zijn creatieve brein op zijn plek; hij ontwikkelde nieuwe productiemethodes en bedacht manieren voor het hergebruik van afvalstoffen. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de fabriek in een laboratorium voor productiemethoden met een zo gering mogelijke impact op de omgeving. Door deze werkwijze, die Hustinx zelf omschreef als ‘co-productie’; werd hij door de Club van Rome aangeprezen als pionier van de duurzame industrie. Zo beschreef Hustinx al in 1934 een manier om de co2 van verwarmde tuinbouwkassen op te vangen als meststof en ontwikkelde hij in de jaren ’60 een warmtepomp voor de verwarming van woningen. Hustinx’ voortdurende zoeken bracht hem in contact met wetenschappers en kunstenaars wereldwijd, en bracht internationaal vooruitstrevende ideeëngoed naar Maastricht..
Colofon
.
Curator Joep Vossebeld | Concept Joes Minis | Archivaris Frank Hovers | Projectcoördinator Remco Beckers | Teksten Joep Vossebeld | Redactie Lene ter Haar | Advies Joes Minis, Leon Minis & Lene ter Haar.
Met dank aan bruikleengevers Stichting Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) en School of Business en Economics, Maastricht University en aan organisator Stichting Edmond Hustinx.
.
-
NRC, donderdag 12 oktober 2023, Paul van der Steen